Utrecht Underground is gestart in juli 2009.  Het idee ertoe ontstond bij Straatnieuws. Vanuit Altrecht Talent is het initiatief gekomen om het idee vorm te geven. Er werden gidsen geworven en een trainer werd ingezet om de gidsen te oefenen in het overbrengen van hun verhaal.

Al snel bleek er veel belangstelling voor de wandelingen. Die aandacht is er tot op de dag van vandaag. Uit heel het land melden geïnteresseerde groepen zich. Er is sprake van een bedrijfsuitje, een familiebijeenkomst, een verjaardagsfeest, studentenreizen of men wil Utrecht beter leren kennen en kiest voor de Underground wandeling als middel hiertoe.

Altrecht Talent is in 2015 opgegaan in WIJ 3.0. WIJ 3.0 wil mensen die op afstand staan van de samenleving daar weer in terugbrengen. Dat gebeurt door activering en re-integratie. Het uitgangspunt is dat mensen zich gezien moeten weten en het gevoel moeten hebben dat ze hun tijd zinvol besteden. Hiervoor organiseert WIJ 3.0 tal van vooral arbeidsmatige activiteiten in stad en regio Utrecht. En is er een drempelloze overgang met deelname aan een re-integratietraject om werk te vinden.

Utrecht Underground overbrugt de afstand die er is tussen mensen in onze samenleving die het niet redden of gered hebben en de mensen die het nog wel redden. Door de wandeling bieden we de gidsen een zinvolle invulling van hun tijd en de mogelijkheid om weer deel te zijn van de samenleving.